Есенни вълшебства

Интердисциплинарен проект на 2.а клас
 
След като децата се върнаха от лятната ваканция, започнаха да споделят преживяванията си. Попитах ги кой е любимият им сезон и почти всички отговориха, че това е лятото. Провокирах ги с въпроса „А есента не ви ли е любим сезон?“. Никой не отговори положително. Предложих им да направим проучване сред близки,  познати, учители за любимия сезон . За съжаление есента получи само едно харесване. Тогава формулирахме проблема „Как бихме могли да покажем на повече хора с какво е специална есента“. Брейнстормингът роди доста идеи как да решим този проблем . Стигнахме до извода, че изпълнението на всички идеи представлява работа върху един цял проект. Оформихме идеите си като вълшебства. Проектът  нарекохме „Есенни вълшебства“.
  
Класът се раздели на екипи и всеки екип си избра есенно име. 
 
На етап осмисляне  изработихме Асоциативно дърво , за да представим промените, настъпващи през есента в природата и хората. 
 
Когато се впуснахме в първото вълшебство “ Багрите на есента“, направихме експеримент, от който разбрахме защо листата на дърветата сменят цвета си. Проследявахме промените на времето и попълвахме природен календар. 
 
Наблюдавайки танца на листата, решихме да направим нашето следващо вълшебство „Танцът на есента“ и разучихме танц на есенните листа, за който сами изработихме аксесоарите – есенните листа.
 
Вълшебството „Вдъхновение от есента“ дойде  съвсем естествено. Драматизирахме произведението „Листата“ , проведохме есенен конкурс по краснопис, рисувахме есенни компютърни рисунки, украсихме есенни листа и кестени, в парка направихме фигури и мандала от опадалите листа, сглобявахме есенни текстове от разбъркани изречения,  изработихме есенни книгоразделители, на които сложихме имената си скрити зад QR код.
 
Красивите есенни листа ни подсказаха, че могат да бъдат и част от нашата визия. Затова предложихме нашите идеи за весели есенни прически от листа и идеи как да украсим шапките си, за да бъдат в крак със сезона.  
 
 А вълшебството Музиката на есента ни накара да чуем прекрасни произведения от велики композитори, посветени на есента и да разучим есенни песни.
 
Топлата есен ни предразположи и към следващото вълшебство „Игрите на есента“. Участвахме в няколко флашмоба – есенни танци на открито, в спортни игри, в есенен крос.
 
Не по-малко завладяващо беше и вълшебството „Загадките на есента“,  което ни предложи есенни математически задачи, някои от които онагледихме с кестени, запознахме се със симетрията и я открихме в листата, разбихме кодовете на картините на художника Леонид Афремов и ги сглобихме като пъзели,  кодирахме пътя на таралежа при събирането  на ябълки за зимнина.
 
В основата на всички дейности стоеше работата в екип. И тъй като  трябваше да покажем на колкото си може повече хора с какво е специална есента, докато работехме по проекта, непрекъснато показвахме изработените от нас произведения на изложба във фоайето на училището. Публикувахме наши снимки от работата ни по проекта  в групата на класа. Представихме много от дейностите  пред гости -учители от гр. Харманли и гр. Димитровград, пред ръководството на училището и гости от РУО - Разград. Поздравихме ги с танца на листата.
 
Работата по този проект показа на децата, че всичко в  живота и заобикалящия ни свят е взаимосвързано. Спомогна за развитие на любопитство  им, увереност в способностите  им,   подобри общуването,  взаимоотношенията и работата в екипите. Чрез метода „дизайн мислене“  децата разбаха, че могат креативно да решават възникнали проблеми. 
 
 Това ги насърчи  да решават предизвикателства от живота и им помогна да откриват как реално работи света. Реализирането на проекта помогна да подобрим средата, в която работим,  направихме я по- красива с творчеството си.
През цялото време ни съпровождаше доброто настроение. Толкова им хареса работата по този проект, че сега продължаваме да откриваме вълшебствата на зимата и развиваме много от идеите от есенния проект, но вече със зимна тематика. Научихме танца на снежинките, който ще представим на училищния концерт,   създадохме прекрасни зимни рисунки, с които украсихме класната стая, откриваме промените в природата през зимата и  достигнахме до извода, че всеки един сезон е специален и ни носи радост и красота.
                                   
Татяна Василева

116111

america for bulgaria logo 2017

ucha se

etwinning

baner access

BG History logo

designthinking

 

Top