Инициативата Europe Code Week 2014 на Европейската комисия

Основно училище „Васил Левски“ е единственото учебно заведение в Разград, включено в инициативата Europe Code Week 2014 на Европейската комисия.
Европейска седмица на програмирането се проведе от 11 до 17 октомври във всички страни членки на ЕС. В България тя обхвана редица училища, в които водещи мениджъри от IT индустрията изнесоха уроци по информатика, за да мотивират децата да развиват уменията си за работа в сферата на информационните технологии.
В рамките на европейската инициатива в дните от 15 до17 октомври от 11 до 14 часа в компютърната зала на разградското училище младите програмисти от школа „Телерик“ проведоха открити уроци, на които демонстрираха наученото през миналата учебна година. Work shop-ът бе отворен за всички желаещи, които искат да проследят на живо как се случват нещата в процеса на програмирането. На 17 октомври от 18 часа в същата зала преподавателите по ИКТ Коста Попов и Венелин Николов изнесоха лекции на тема „Програмирането – необходимост на дигиталното време“. Лекторията бе отворена за деца и възрастни.
Школата на младите програмисти в училището вече премина успешно първата година от съществуването си. През учебната 2013-2014 година в нея работиха 82 деца, които получиха първите си уроци в рамките на националната академия „Телерик“. На заключителните състезания отборът на Разград достигна 18 място сред 26-те тима от цялата страна, участвали в надпреварата по компютърно програмиране.