Търсим героите на България в своето семейство

Проектът по гражданско образование "Нека войните останат в музея" стартира с историческа изложба

Проект по гражданско образование, свързан с изследователска работана събития от миналото ипреоткриването им в съвременния живот, започна в нашето училище. Участници в него саседемдеца от пети, шести и седми клас, включени в групата по гражданско образованиес роководител Стела Ковачеваи учениците от седми "В" класс класен ръководителТаня Коцева.

Проектът стартирана 15.10.2015 година с историческата изложба "Нека войнитеостанат в музея". Тя бе откритавъв фоайето на училището в деня, когато се навършват 100 години от началото на Първата световна война.

Експозицията съдържанад 30 предмета и още толкова свидетелски разказа за участието на дедите на деца от нашето училище в историческите събития от преди век. С помощта на своите семействате са събрали и разказали истории, пазени в разградските родове, за войнишките съдби на мъжете от 19 пехотен полк.

Изследването започна в изпълнение на задача за лятна работа, дадена на пети, шести и седми клас от преподавателя по история Таня Коцева. Големият интерес към проучването и много събрани артефакти, подсказаха на групата за гражданско образование да се развие постигнатото като разработи проект със същото име, който ще продължи през цялата учебна година и ще търси измеренията на родолюбието и почиттта към героите в съвременния живот.

Още в началния етап на проекта бяха привлечени за участие много представители на местната общност, експерти и доброволци. Регионалният исторически музей в Разград ни предостави експонати от своите фондове, с които обогатихме нашата експозиция. Народно читалище "Развитие" ни помогна с изложбени платна. Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва ни предостави копието на знамето на 19 пехотен полк, което подредихме доостаналите експонати. Художникът Красимир Харалапмиев ни помогна с дизайна на експозицията. Как да подредим артефактите ни обясни и помогна историографът Нели Николова от историческия музей в нашия град.

Наред секспонатите, издирени от учениците от нашето училище и свързани с историята на техните семейства, голям интерес предизвикаха и разказите за участието на нашите родственицивъв войните за България. Особено вълнуваща се оказаисторията, разказана от пенсионираната учителка Стефка Алексиева, за нейния прадядо, който бил обявен за загинал в Първата световна война, но половин година по-късно се завърнал жив и здрав у дома. Тя бе издирена и записана от Любчо от пети Г клас.

След успешния стартна проекта Гергана, Ина, Емил от седми Б клас, заедно с Борислав от шести В и Траяна, Белослава и Митко от пети Б клас, както и Любчо от пети Г ще продължат в групата по гражданско образование да развиват идеите на разработката, а целият седми В клас и останалите деца в училището ще се вкючват в различните етапи на проекта "Нека войните останат в музея".

RSS
00
Download
01
Download
02
Download
03
Download
04
Download
05
Download
06
Download
07
Download
08
Download
09
Download
10
Download
11
Download
12
Download
13
Download
14
Download
15
Download
16
Download
17
Download
18
Download
19
Download
 
 
Powered by Phoca Gallery