momichetata programirat igri i roboti

И момичетата умеят да програмират игри и роботи

Компютърното програмиране е не само за момчета, но и за момичета. Да, и като цяло за всички, които са любопитни и обичат да мечтаят. Това ще е посланието на събитието. Целта е да се повиши информираността сред момичетата за това, колко смислена и вълнуваща може да бъде работата в IT компании, да се стимулират повече млади дами да изберат технологична специалност в университета. В рамките на половин ден, момичетата от 1-4 клас ще имат възможността да се запознаят отблизо с езика за програмиране Scrach и езика за програмиране на LEGO-Роботи – LEGOMINDSTORMSС. В първата част на събитието с тях ще сътворят своя история или приказка, след което най-интересните истории и приказки ще бъдат показани на съученици и приятели, както и на всички в залата.
След кратка пауза, в която ще отморят с похапване на сладки, във втората част с помощта на конструктори LEGO момичетата ще сглобят робот, който трябва да бъде програмиран да премине през поле с препятствия. Чрез инициативата по кодиране и гейминг момичетата ще придобият първоначални познания по програмиране, откривайки, че то е нещо забавно, полезно и напълно достъпно и за дами.
По време на събитието ще се проведе:
- демонстрации на игри със Scratch програмиране;
- обучение в Scratch програмиране с използване на лаптопи или таблети от всяко дете;
- демонстрация на най-интересните истории;
- работа в екип при сглобяване на робот;
- програмиране и управление на LEGO-Робот;
на програмата LEGO-MINDSTORMS да го накарат да премине безопасно през поле с препятствия. В края всички участници ще получат сертификати.

Събитието ще се проведе на 11.10.2019 г. от 14:00 часа
Възрастова група на участниците: От 7 до 10 години

Подкрепете събитието на адрес: https://meet-and-code.org/bg/bg/event-show/3873?fbclid=IwAR3xccgASA83Er48P6pod1xuLNqCvrv4aGpKQD0VeXi_75T79pecvsptE6g