ВЕРОНИКА И БОРЯНА ТРЕТИ НА МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС В МОСКВА

Седмокласничките Боряна Иванова и Вероника Тодорова се върнаха с трета награда от международното състезание „Математика и проектиране“, което се проведе от 30 април до 6 май в Москва. Двете момичета, чийто научен ръководител бе инж. Коста Попов, спечелиха приза в надпревара с отбори от Русия, Япония, Казахстан и България.
Отборът на училище „Васил Левски“ достигна до заключителния финал на състезанието, след като се класира на второ място на националния кръг. Вероника и Боряна взеха приза с проекта си „Галилео Галилей“ , който представиха в раздела „История на математиката“. Двете презентираха мултимедийната си работа, която изобилстваше с компютърни анимации на отличен английски. Те впечетлиха журито с председател проф. Николай Розов – декан на факултета по педагогическо образование на Московския държавен универсисет „Ломоносов“ със зрелостта и атрактивността на разработката си. Въпреки че бяха най-малки сред всичките 400 участници, нашите момичета успяха да се класират трети в своя раздел, където се състезаваха общо 16 проекта.
На състезанието в Москва България бе представена от 21 ученици от София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Разград и Димитровград. Те защитаваха там своите 16 научно изследователски разработки.